TR
|
EN
RESTAURANT
Çınar Sofrası

Lezzet ve Hizmet Anadolu mutfağının eşsiz lezzetlerine sahip Konya ile Urfa yöresine ait geniş menülerden ve özel servis kadrosundan oluşan ,150 konuğu ağırlayabilecek kapasitedeki    A La Carte Restaurant ile hizmet verilmektedir.

Hafta içi ve hafta sonu her kişiye özel kahvaltı konsepti & brunch ile öğle ve akşam yemekleri hizmeti verilmektedir.


KONYA MUTFAĞI

Konya Mutfağı, Selçuklu saraylarında gelişen ve Mevlevi adap ve erkanıyla yoğrulan muhteşem bir oluşumdur. 13. Yüzyıldan günümüze koyduğu kurallarla klasik özellikler taşıyan, hatta Klasik Türk Mutfağı'nın dayandığı ana köklerden birini oluşturan Konya Mutfağı bu nedenle Türk Halk Mutfağının dışında tutulması gereken bir mutfaktır.

Konya Mutfağı , mutfak mimarisi, araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, sofra düzenleri, servis usulleri, kış için hazırlanan yiyecekleriyle kendine özgü bir mutfak ve bu mutfakla ilgili inanılmaz zenginlikte bir mutfak kültürü meydana getirmiştir. Selçuklu saraylarında altın tepsi ve sahanlarda yemeklerin Oğuz resmine uygun olarak düzenlendiği; mutfakla ilgili ilk ekipleşmenin Mevlevi Mutfağı'nda başladığı, dünyada adına muhtemelen anıt mezar yaptırılan ilk aşçıbaşının Konya'da bulunduğunu söylemek Konya Mutfağı'nın ihtişamını belirtmeye yetecektir. Doğum evlenme sürecini içine alan geçiş dönemlerinin hepsinde Anadolu'nun her yerinde olduğu gibi tatlı yenilmesi, kutsal günlerde 'şivlilik' adıyla sadece Konya'da görülen çocuklara çerez dağıtma adeti, neşeli günlerden Nevruz 'da bazı şehirlerde uygulanan 'S' harfli yedi yiyecek yenmesi gibi adetler Konya Mutfağı'nın sayısız zenginliklerine örnektir.

Konya Mutfağı, 1986'da Konya Turizm Derneği'nin Birinci Milletlerarası Yemek Kongresi'nden sonra yabancıların ilgi odağı olmaya başlamıştır. Konya yemekleriyle ilgili övgü dolu makaleler yazan uzmanlardan Holly Chase ve bazıları Konya'ya yemek için geziler düzenlemişlerdir. Ünlü editör Jill Norman sergiyi gezerken bir yemek kitabı hazırlamamı istemiş ve 1989'da İngiltere'de adı geçen kitabım yayınlanmıştır. Konya Mutfağı çok yakın yıllarda kültür ve turizm açısından Mevlana Müzesi'nin ardından ikinci sırada yer alacaktır.

Konya Yemeklerinden Örnekler

Bamya Çorbası

Orta Anadolu'da da yapılan bamya çorbası Konya'da klasik menülerde ara yemeği olarak önem arz eder. Konya'da pilav ve kara yemek takımında ekşi olduğu için tatlıdan sonra verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi için iştah açar.

Etli Ekmek ( Etli Pide )

Etli ekmek Konya'da çok sevilir ve Konya'daki fırın veya lokantalarda Türkiye'nin diğer şehirlerinden çok daha güzel uygulanır. Konya'da yabancı kökenli lokantalarda, açıldıktan birkaç ay sonra 'etli ekmek servisimiz başlamıştır' gibi ilanlar görülür. Hiçbir yiyecek Konya'da etli ekmekle rekabet edemez.

Fırın Kebabı

Fırın kebabının Selçuklular döneminden geldiği rahatlıkla söylenebilir. Hz. Mevlana'nın eserlerinde kebaptan ve kelle kebabı yapan fırınlardan bahsedilir.

Eşsiz lezzetler ile unutamayacağınız bir damak tadı bırakmak için; siz değerli misafirlerimizi "Lezzet ve Hizmet" Merkezi ÇINAR SOFRASI'nda ağırlamaktan memnuniyet duyarız.

Urfa Mutfağı

Şanlıurfa yemeklerinin en belirgin özelliklerinden biri de acıyı çok güzel kullanmasıdır. Pul biber gerek isot şeklinde, gerekse isot reçeli yani biber salçası şekliyle bir çok yemekte ana tatlandırıcı olarak kullanılır.

Türk mutfağı içinde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa mutfağı sert iklimden, komşulardan ve değişik yemek kültürlerinden etkilenmiştir. Şanlıurfa'nın en temel besin kaynakları buğday ve hayvancılık olmakla birlikte, yemeklerde de bulgur ve etin önemi yadsınamaz.

Şanlıurfa yöresinde kendiliğinden yetişen kömeç, kenger, keme gibi bitkilerden de çeşitli yemekler yapılmaktadır. Tüm mutfak zenginliği ile birlikte büyükten küçüğe Şanlıurfa için lahmacunun yeri her zaman aynıdır. Şanlıurfa yöresi mutfağında çiğköftenin ve künefenin yeriyse bambaşkadır. Kral Nemrut'un İbrahim'i yakıma kararına karşılık Şanlıurfa için ateş yakmak yasaktı. Ateşi yakamamak bulgurla etin pişmeden bir araya gelmesini sağladı.

Eşsiz lezzetler ile unutamayacağınız bir damak tadı bırakmak için; siz değerli misafirlerimizi "Lezzet ve Hizmet" Merkezi ÇINAR SOFRASI'nda ağırlamaktan memnuniyet duyarız.